7 důvodů, proč vás trápí citlivé zuby

Datum: 27.5.2016

Je jedno, jestli usrkáváte vychlazený koktejl uprostřed parného dne, nebo se probouzíte s šálkem hřejivé kávy u rtů – ta bolest, která postihne vaše čelisti ihned poté, co ledový či horký nápoj usrknete, nemá s příjemným zážitkem nic společného. Totéž zažíváte, kousnete-li do extrémně sladkého či kyselého pokrmu. Je čas přijít potížím s citlivým chrupem na zoubek!

Co zapřičiňuje vyšší citlivost zubů a jak jí zabránit?

  • Máte porušenou sklovinu (obalovou vrstvu na povrchu zubu). Vašim nervům tak chybí ochrana proti vnějším vlivům, a proto vykazují bolest v kontaktu s určitými jídly a nápoji. 
  • Pijete příliš kolových nápojů, sladkých limonád a denně jíte sladkosti. Váš životní styl by snesl ozdravení – pak bude odolnější i vaše dutina ústní.
  • Čistíte si chrup příliš agresivně. Na krtáček tlačíte, dřete o krčky a drhnete dásně. Špatně. Pořiďte si kartáček s měkčími vlákny a při čištění buďte šetrní.
  • Používáte abrazivní či bělicí zubní pasty. Vyměňte je za šetrnější varianty.
  • Taktéž možná máte doma nevhodnou ústní vodu. Vybírejte vždy tu, která je neutrální, s minimálním obsahem kyselin a ideálně bez příchutě.
  • Jíte příliš kyselých pokrmů, které narušují přirozenou rovnováhu zubní skloviny a zvyšují možnost obnažení zubní skloviny.
  • Citlivost se u vás projevila s bělením zubů, nasazením rovnátek nebo jinou zubní procedurou.

Příčiny citlivosti zubů odhalí zubař

V každém případě neváhejte s citlivostí zubů navštívit zubního lékaře. To, že se vydáte s problémem za zkušeným stomatologem, rozhodně neznamená, že jste citlivka! Pečujte o své zuby a dopřejte jim tu nejlepší péči. Koneckonců, máte jedny na celý dospělý život!