7 důvodů, proč vás trápí citlivé zuby
Datum: 27.5.2016
Je jedno, jestli usrkáváte vychlazený koktejl uprostřed
parného dne, nebo se probouzíte s šálkem hřejivé kávy u rtů – ta bolest,
která postihne vaše čelisti ihned poté, co ledový či horký nápoj usrknete, nemá
s příjemným zážitkem nic společného. Totéž zažíváte, kousnete-li do
extrémně sladkého či kyselého pokrmu. Je čas přijít potížím s citlivým
chrupem na zoubek!
Co zapřičiňuje vyšší citlivost zubů a jak jí zabránit?
- Máte
porušenou sklovinu (obalovou vrstvu na povrchu zubu). Vašim
nervům tak chybí ochrana proti vnějším vlivům, a proto vykazují bolest
v kontaktu s určitými jídly a nápoji.
- Pijete
příliš kolových nápojů, sladkých limonád a denně jíte sladkosti. Váš
životní styl by snesl ozdravení – pak bude odolnější i vaše dutina ústní.
- Čistíte
si chrup příliš agresivně. Na krtáček tlačíte, dřete o krčky a drhnete
dásně. Špatně. Pořiďte si kartáček s měkčími vlákny a při čištění
buďte šetrní.
- Používáte
abrazivní či bělicí zubní pasty. Vyměňte je za
šetrnější varianty.
- Taktéž
možná máte doma nevhodnou ústní vodu. Vybírejte vždy tu, která
je neutrální, s minimálním obsahem kyselin a ideálně bez příchutě.
- Jíte
příliš kyselých pokrmů, které narušují přirozenou rovnováhu zubní
skloviny a zvyšují možnost obnažení zubní skloviny.
- Citlivost
se u vás projevila s bělením zubů, nasazením rovnátek nebo
jinou zubní procedurou.
Příčiny citlivosti zubů odhalí zubař
V každém případě neváhejte s citlivostí zubů
navštívit zubního lékaře. To, že se vydáte s problémem za zkušeným
stomatologem, rozhodně neznamená, že jste citlivka! Pečujte o své zuby a
dopřejte jim tu nejlepší péči. Koneckonců, máte jedny na celý dospělý život!